Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

töklámpás készítése 2009-10-16 15:23:22
péntek
 
  Töklámpás készítése!

Közeleg a Halloween, és bár nálunk nincs akkora hagyománya, mint az angol nyelvterületeken,
ez nem jelenti azt, hogy nem varázsolhatunk otthonunkba igazi ünnepi hangulatot mi is!

A Halloween legelterjedtebb szimbóluma Jack O'Lantern, azaz a töklámpás.

Érdemes időben elkezdenünk a készülődést.

Ha még soha nem készítettünk töklámpást, akkor a legjobb, ha még most elkezdünk gyakorolni kisebb tökökön, hogy ne az utolsó pillanatban fogjunk hozzá gyakorlatlan kézzel.

A töklámpás elkészítésében - persze az eredményt leszámítva - nincs nagy varázslat. Csak egy jó, faragásra alkalmas kés kell hozzá, és némi szobrász ambíció!

- Első lépésben vágjuk le a tetejét a töknek.
Magam részéről leginkább ahhoz tudnám hasonlítani ezt a műveletet, mint amikor szakavatott kézzel kicsumázunk egy paprikát. Belemélyesztjük a kést, és körbevágjuk, kissé befelé döntve a kés élét, hogy könnyebben kivehessük szárastól.

- Ezután jön az első "megpróbáltatás": ki kell vájnunk a termés húsát, és magos részét. Ez annak, aki nincs túl jó erőben, egy nagyobb tök esetén fárasztó munka lehet, de ne adjuk fel. Használjunk hozzá kanalat, a könnyebbség érdekében.

- Egy vékonyabb papírlapra készítsünk sablont Jack, a lámpás arcához. Ez mindenkinek a fantáziájára van bízva. Készíthetünk kedveset, rémisztőt, mosolygósat vagy szomorút. A gyakorlásnál válasszunk könnyebb mintákat, a későbbiekben tetszés és kézügyesség szerint változtathatjuk a nehézségi fokot.

- A papírlapot a tökre helyezve, egy éles késsel a sablonon keresztül karcoljuk a mintát a termés falába. Így már csak óvatosan ki kell faragnunk a mintát, amit rákarcoltunk a tökre.

- Jó tanács: ha a késünk nem alkalmas arra, hogy a mintát átrajzoljuk, akkor a vonalak mentén pontozzuk végig a növényt, így is jól kivehető lesz, hogy hol kell vágni.




Link

- Ez után már nincs más hátra, mint hogy keressünk egy gyertyát, ami belefér Jackünk pocakjába, gyújtsuk meg, és gyönyörködjünk benne.

Tipp: ha már kezd lehűlni a levegő, tartsuk Jacket a lakásban, így tovább fogja bírni.

Címkék: halloween töklámpás

Kapcsolódó cikkek:

  halloween igaz története

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu