Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A cipzár alkalmazásában az USA haditengerészetéé volt az úttörő szerep,hiszen 1918-ban 10000 cipzárat rendeltek "szélálló" repülős ruháikhoz.

Az első húzózárat -a mai cipzár ősét- Whitcomb Judson amerikai mérnök dolgozta ki 1893-ban.Az akkoriban divatos magas,gombolható szárú férficsizmák gyors becsatolására fejlesztette ki a "kampós zárat".De ez a fajta zár,amely egy nyitót alkalmazott kampók és hurkok egymásba akasztására,még meglehetősen nehézkes volt.

A mai értelemben vett cipzár csak 20 évvel később jelent meg,amikor Judson a húzózár tökéletesítésével a svéd Gideon Sundbacket bízta meg.

A svéd mérnök tervezte meg a "kampó nélküli 2" elnevezésű zárat,amely gyakorlatilag azonos volt a mai cipzárral,s ő fejlesztette ki a fogak gyártásához és szalagra rögzítéséhez szükséges berendezéseket is.

A normál cipzár két vászoncsíkból áll,amelyeknek egymással szembenéző peremén fém- vagy műanyag fogak sorakoznak.A két szalagon a fogak egymáshoz képest eltolva helyezkednek el,így összeakaszkodhatnak.A fogak egyik oldaán kis kiemelkedés,a másikon kis mélyedés van,s amikor egymásba kapcsolódnak,a kiemelkedések a mélyedésekbe illeszkednek.

Amikor a cipzárat bezárják,két szára kétféle szögben lép be a nyitóba,s ott összekapcsolódnak.A cipzár nyitásakor ennek a fordítottja történik.Az összekapcsolt fogak belépnek a nyitóalján,odabenn egymáshoz képest szögben elfordulnak,és végül szétválnak.

Címkék: Hétköznapi csodák

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Mindennap újabbat tanulok tőled.

Válasz

Boros Katalin üzente 16 éve

Tényleg jó ötlet lenne ezeket egy könyvbe összeszedni!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Szia Mazsola!
Van egy könyved amiben a " csodák" vannak?
Szeretném megvenni!
Az eddigiekek fantasztikusak!

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu