kiss lászló üzente 1 éve

Értesítések alapján
László Kiss megosztott egy hivatkozást.
Sesdtpoonr 051,:6a0t9913c525tnmi8ptf6ma12ame0c93h7lfT3114c3g ·
NEM CSAK AZ EGYSZERŰ EMBEREK HITTEK BENNE...
VAN BELŐLE KISZÁLLÁS ÉS BÉKÉS ÚTON, ÉS VAN HOVA...
Hesslermarsall
A Pesti Srácok oldalról hozom ezt a hozzászólást:
Gitlerkaputt-acéljóskadettó2022-11-04 at 17:55
Az én családom kommunista volt.
Nagyapám még az ún. Horthy-rendszerben lett kommunista.
Amikor volt tétje még ennek.
Falusi mesterember volt, dolgozott, mint az állat, nyáron ő is ment aratni, szervezett arató-sztrájkokat, mert a nagy uradalmakban szarthugyot fizettek ezért a munkáért, persze elkapták és a csendőrök irgalmatlanul megverték, hogy adja ki a kapcsolatait. Nem tette. Utána elővezették azt a kapcsolatát, aki az első pofonra feldobta őt.
Neki a “felszabadulás” tényleg felszabadulás volt.
Előtte elvitték még munkaszolgálatra, aztán hazaengedték szabadságra a 6 gyerekéhez, és egy cigánnyal végignézték a hortobágyi tankcsatát.
Közben a falujában a műhelyét kifosztották a falubeliek, elvitték a szerszámait és az alapanyagait.
Majd amikor bejöttek a szovjet csapatok és kerestek valami kontaktot, akkor ugyanezek a falubeliek mutogattak rá, hogy ott a kommunista, álljon ki és védje meg őket (mondanom sem kell, hogy korábban az arató-sztrájkoknál sem állt ki érte senki azok közül akikért ő kiállt). De ekkor jó volt, hogy lám van egy “komcsi” a faluban. És ő upravlényij ataman-ként igyekezett is megvédeni a faluját a szovjetek túlkapásaitól.
Aztán 50-ben, amikor kezdődtek a padlássöprések, fel akart menni a “megyéhez”, hogy nem azért verette agyon magát a csendőrökkel, hogy most a szegényparasztnak lesöpörjék a padlását.
Szerencséjére a faluban volt pár ember, akik tudták már a “csíziót” és becsülték a karakán múltja miatt és ráparancsoltak a nagyanyámra, hogy a nagyapámat mindenáron tartsa otthon 3 napig – ez alatt – gondolom, papírokat is hamisítva – lenyugdíjaztatták a nagyapámat, úgyhogy hozták neki a papírt, hogy immár nem polgármester, hanem nyugdíjas, ne ugráljon többé. Nem akarták, hogy a Rákosi-rendszer is agyonverje, pont az a rendszer – mármint mint kommunista rendszer -, amelyért annak idején harcolt.
Mindettől még azért az új rendszert sokkal többre tartotta, mint az előzőt (“vannak még hibák, de majd kinövi a rendszer, majd kijavítjuk…”).
És 56-ban résztvett a pártház védelmében is.
Abszolút meggyőződésből, mert szerinte 56-ban ellenforradalom volt – és tette ezt annak ellenére is, hogy Rákosiék uralmát ő is szívből elutasította.
És azért védte a rendszert, mert úgy látta, hogy kezdenek előjönni azok a levitézlett figurák, akik a Horthy-világot jellemezték.
Azokat meg végképp nem akarta újra látni.
Ahogy mondani szokás volt akkor: ” a legrosszabb szocializmus is százszor jobb, mint a legjobb kapitalizmus”.
Mindezt azért mondtam el, hogy érzékeltessem: voltak sokan olyanok, akik tényleg meggyőződésből gondolták úgy, hogy 56-ban egy kapitalista (ha úgy tetszik: Horthy-sta) restauráció veszélye merült fel.
És igen, ők úgy gondolták, hogy ezt minden áron, még a szovjet beavatkozással is, meg kell akadályozni.
Én, mai fejjel, úgy látom, hogy tévedtek.
És tévedtek – tévedtünk – azok is, akik 89-90-ben a kapitalizmust akartuk.
Nem tudom, hogy van-e jó megoldás – egyáltalán: van-e megoldás???
Most úgy látom, hogy nincs.
És nincs hova kiszállni sem.
- 2022. 11. 04. 17:58
INNEN: https://postaimre.euroweb4you.com/.../art.../articles.php...
OLVASD EL OLDALAMON A HOGYANT ITT: http://network.hu/sparta.../blog/laszlo-blogja/mar-nem-felek
network.hu
MÁR NEM FÉLEK: kiss lászló blog

Válasz